Harjavallan Helluntaiseurakunta ”Tähän asti herra on meitä auttanut” 1 Sam.7:12
Linkit Etusivu Työmuodot Nuoret Ohjelma Yhteystiedot

Kolmekymmenvuotisjuhlia seurakunta vietti 1956 säästöpankin kerhohuoneessa.

Kuvassa vierailijat vasemmalta Lauri Hokkanen, Sanni Hautakangas ja Anna Mäkinen. Vanhimmisto  toinen vasemmalta Väinö Jaakkola, saarnaaja Sulo Pärssinen, Emil Tammi, Väinö Laitinen, Eino Ylitalo takana ja Yrjö Eskola.

Rukoushuone

Yllä työväentalo joka remontoitiin rukoushuoneeksi. Vihkiäiset olivat 11.11.1962.   Oikealla tämä rukoushuone viimeisessä asussaan. Niin kuin kaikki vanhenee, niin tämäkin ja kävi huonokuntoiseksi. Syyskesällä 1999 aloitettiin rakentaa uutta rukoushuonetta vanhan taakse,  ja  vihkiäiset olivat  13.10.2002. Kuva alla.

80 vuotis juhla 22.1.2006

Kuoroa johtamassa Margit Kemppinen

Tilaisuuden juonsi Markku Kuokkanen

Juhlapuhuja Sakari Kallinen

Seurakuntaa palvelleet saarnaajat

Sulo Pärssinen 1955 - 58

Paavo Virtanen 1958

Kalle Koskela 1958 - 62

Rainer Mäkilä 1964

Juho Sainio 1966 - 68

Tauno Myötävuori 1969 - 83

Tapio Kyyhkynen 1983 - 87

Reino Riuttamäki  1989 - 95

Martti Suhonen 1997 - 01

Markku Kuokkanen 2002 - 07

Tuomo Ahonen  2008 - 13

Tommi Suonpää  2013 -

Väinö Laitinen muutti Harjavaltaan Imatralta 1945 Outokummun tehtaitten mukana.

Väinön tullessa Harjavaltaan oli uskovien mieliala masen­tunut ja seurakunnan toiminta lamaantunut. Ankeat sotavuodet olivat synnyttäneet sydämissä enemmän pelkoa kuin rohkeutta ja toivoa. Väinö Laitinen alkoi etsiä uskovia ja koota heitä jälleen yhteen. Vähitellen toiminta alkoikin elpyä.

Peurakosken pihassa, Myllymaankulmalla. Takana keskellä Emil Tammi,oikealla istumassa Väinö Jaakkola. Kuvat 1930 luvulta.

Toiminta vakiintuu

Seurakunnan perustaminen ja rukoushuoneen rakentaminen vakiinnuttavat yleensä hengellisen toiminnan. Näin tapahtui myös Harjavallassa. Frans ja Elizabeth Kalliomäki muuttivat asumaan Harjavaltaan ja he kunnostivat kodistaan huoneen seurakunnan kokoontumispaikaksi. 40-luvulla tämä huone oli seurakunnan "kirkkona", kunnes Kalliomäet 1948 muuttivat Amerikkaan. Tämän jälkeen kokoonnuttiin jälleen eri kodeissa. Taimi Salmi­sen kodista tuli pitkäaikainen kokoontumispaikka. Erikoiskokouksissa käytettiin paljon myös Harjavallan Säästöpankin kerhohuonetta. Oman rukoushuoneen seurakunta sai vasta 1962, jolloin se osti Harjavallan Työväenyhdistyksen toimitalon kokoontumis-paikakseen. Talo saneerattiin seurakunnalliseen toimintaan soveltuvaksi. Harjavallan Helluntaiseurakunnan rukous-huoneyhdistys ry. oli perustettu jo 17.8.1947 ja hyväksytty yhdistysrekisteriin 22.9.1948, joten edellytykset kiinteistökaupalle olivat valmiina. Puuhamiehenä yhdistyksen perustamisessa oli Frans Kalliomäki, ja hänestä tuli myös yhdistyksen hallituksen ensimmäinen puheenjohtaja.

Frans ja Elizabeth Kalliomäen lähtöjuhla seurojentalolla.

Helluntai sanoma saapuu Harjavaltaan

Ensimmäiset helluntaievankelistat Martta Hellen ja Sanni Hautakangas tulivat Pirkkalan kylään syksyllä 1921. Verneri Mäenpää oli tullut uskoon Kokemäellä ja hänen pyynnöstään evankelistat saapuivat Harjavaltaan. He tulivat junalla ja jäivät pois Harjavallan asemalla, joka oli silloin Merstolassa. Sieltä he kävelivät Pirkkalaan. Kivimäki ja Mäkelä olivat heidän ensimmäiset majapaikkansa. Kokoustiloja saatiin useista lähiseudun taloista. Tämän ensimmäisen käynnin aikana ei kukaan tullut uskoon, eivätkä evankelistat viipyneetkään seudulla pitkään. He tulivat kuitenkin uudelleen seuraavan vuoden puo­lella. Heidän aloittaessaan nyt uudelleen kokoustoiminnan alkoi ihmisiä tulla uskoon. Kokoukset pidettiin pääasiassa Tammelinin tuvassa, ja väkeä kävi tilaisuuksissa runsaasti.

Seurakunta perustetaan

Harjavaltaan perustettiin helluntaiseurakunta 19.1.1926. Perustaja jäseniä oli kaksitoista. Vanhimmistoon valittiin perustamiskokouksessa Eemil ja Alfred Tammi sekä Hugo Lehtonen. Eemil Tammesta tuli myöhemmin seurakunnan todellinen isähahmo ja seurakunnan opettaja. Väinö Jaakkola, joka oli tullut Harjavaltaan 1930. Hän johti pitkään myös seurakunnan kuoroa.

Väinö Jaakola takana keskellä